vineri, 15 ianuarie 2010

De buget ... numai de bine

Ma bucur, desi cu durere ca am avut dreptate, atunci cand discutand cu niste prietenii, le spuneam ca PD minus L este un partid de stanga, iar pasul spre dreapta a fost doar jumatatea din stanga imprejur. Unii dintre ei imi vor spune ca nu am inima, ca ma bucur pentru asta, ca nu sunt roman, ma vor face iar idiot ca nu am votat cu Basescu si imi vor repeta ca nu am rabdare si ca sunt manipulat si indoctrinat de presa nenorocita, controlata de mogulii rai, in frunte cu Voiculescu si Patriciu (by the way : Rusine Dinu Patriciu, rusine!). Dar eu, pentru ca sunt un prost, un idiot, care a vazut ce urmeaza sa se intample, ma uit si ma amuz la cei care acum au inceput sa fie stupefiati de ce se intampla de la buget pana la miscarile din politica.
Mai intai despre miscarile din politica - foarte scurt si la obiect - de la cine au furat pedisti cei mai multi adepti pentru a face majoritatea? De la partidul cu care aveau cele mai multe in comun, de la PSD, au luat ceva-ceva si de la PNL, dar grosul este de la "comunisti" - asa cum ii denumeau ei in campanie. Spuneam intr-o discutie cu un prieten ca daca PD minus L s-ar sparge, cei mai multi ar fugi la PSD, si viceversa pentru cazul PSD. Dar nu vreau sa imi laud capacitatile mafaldice, ci doar sa constat niste stari de fapt.
Revenim la subiectul principal - Bugetul. Treaba cu democratia in Romania s-a demonstrat prin faptul ca opozitia nu a reusit sa obtina nicio concesie sub forma amendamentelor, deci doar puterea decide, restul sunt rai pentru ca nu ne-au votat pe noi, deci sa se aleaga praful - textul standard este: "nu avem bani, atat se poate acum, daca se va putea mai mult reanalizam, cei care nu inteleg fac doar jocuri politicianiste". Te-ai astepta totusi ca la 20 de ani de la Revolutie, timp in care multi au fost si au facut scoli prin strainatate, sa aiba o viziune in construirea unui buget, niste linii de urmat pentru a realiza niste idei principale, cum ar fi: dezvlotarea infrastructurii rutiere (viteza cargo - deci a marfurilor in Romania este 45 km/h, in Italia 75 km/h), dezvoltare rurala - pentru ca avem cel mai mare numar de locutori in mediul rural din Europa, iar PIB/ cap de locuitor in zona asta este foarte jos, incurajarea investitiilor straine, creare de locuri de munca, etrc. Nimic din toate astea totusi. Principala si unica preocupare este transa de la FMI, "facem bugetul ca sa luam banii astia, nu de alta dar toti cei care au investit in campanie asteapta un castig pe masura efortului". Nu mai conteaza salarii la bugetari, ba mai mult, mai dam afara din ei, la fel pensiile si asigurarile sociale.
Sunt de acord cu faptul ca sunt multi bugetari, dar care sunt cei ce vor pleca? Tot cei de jos, pulimea adica, aia cu salarii minime, nu sefii sau consultantii. E cunoscut ca sunt departamente cu 7 oameni dintre care 3 sefi, iar restul sunt referenti, tot astia vor fi dati afara, iar munca lor se va imparti la altii. Mai exista varianta de a disponibiliza doar pentru a face loc altora, ii dam afara acum, asteptam 6 luni si ii bagam pe aia de incredere, cu astia si cu ce avem deja in sistem, avem peste 50% si deci noi facem regula jocului.
Intrebarea mea este daca au prevazut bani in buget pentru surplusul de someri creat astfel, daca s-au gandit la faptul ca numarul de asistati social raportat la numarul de angajati in domeniul privat, va creste!? Nu conteaza, trebuie sa vina banii de la FMI si pe urma mai vedem noi, oricum tot prostul plateste - adica romanul.
Nu mai sper sa se intample nimic si nu am asteptat sa faca statul ceva pentru mine, ce as vrea este sa nu imi mai puna bete in roate, pentru mine disponibilizarile la bugetari inseamna cozi si stat mai mult la ghiseu, si asta pentru ca nu sunt in stare sa faca o platforma online prin care sa poti face plati, imaginativa ca pentru a plati impozitul la o firma trebuie sa ceri o foaie de plata, si abia apoi sa te duci sa platesti, asta dupa ce ai depus deja declaratia de profit, TVA si alte anexe pe care numai sa le completezi iti ia o zi. Legea fiscala e o alta problema, este atat de intortochiata si de greu de inteles incat te apuca nervii dupa primele 5 articole, nu exista un manual de proceduri, sau un regulament pentru fiecare fel de firma in parte.
Concluzia mea este una simpla si dureroasa, managementul public in Romania exista doar in teorie. Proiectia bugetara ar trebui sa se faca pe proiecte, iar daca ai o problema de bani te rezumi la cele mai importante, dar pentru astea trebuie sa ai niste teluri, proiectele fiind mijlocul de a le implini, oricum nu e momentul si nici locul si nici eu nu sunt cel mai in masura pentru a tine cursuri de management public, oricum daca intri in sistemul public cu astfel de idei te dau aia afara in suturi.
Pana una alta, romanii vor face exercitii de supravietuire, de la patroni, pana la muncitori si pensionari.
Pentru ultrasii basescieni, promit sa scriu numai cu litere de tipar, dar pentru asta astept feed-back.

3 comentarii:

  1. pacat ca nu vede mai multa lume ceea ce scrii tu aici.....sa te huleasca un pic basescienii....

    RăspundețiȘtergere
  2. mai bine, ca nu am chef sa scriu cu Caps Look - ul pornit

    RăspundețiȘtergere
  3. ...de aici, de la fereastra mea, Romania (Romania politica si sociala)se vede cam asa:
    - stirba si sasaita (ca presa de doamne ajuta nu mai exista - impartiala ca tot rumanul!)
    - gri si re-comunista (ca inainte de 89, toata lumea stie ca exista, dar nimeni nu vrea sa mearga acolo)
    - izolata ca un sat din Dobrogea pe timp de iarna
    - amarata (oameni saraci si tristi)
    - nervoasa (frustrati de tot soiul apar pe la TV)
    - dureroasa (individualista si atomizata)

    RăspundețiȘtergere

Opiniile sunt binevenite si apreciate